Herbata na przeziebienie, kaszel i bolące gardło

Herbata na przeziebienie, kaszel i bolące gardło – Przedstawiam kilka różnych naparów z wykorzystaniem herbaty z różnych zakątków świata.

Herbata z cebuli i marakui z Dominikany
Gotuj 10 minut w 4 szklankach wody 1 cebulę z 2 marakujami. Odcedź i gotowy napar można dosłodzić miodem jak lekko przestygnie.

Hebrata czosnkowa z Meksyku
Herbata cytrynowa i do niej dodawany jest czosnek i cebula dużo tego. Nie smakuje to dobrze ale walcza infekcje.

Inny rodzaj herbaty to gorąca woda zmieszana z miodem i cynamonem.

Herbata imbirowa z Kambodży
Zagotuj wodę i dodaj sproszkowany świeży imbir. Zaparzaj 10 minut i wypij.

Złote mleko z Indii
Zagotuj szklankę mleka i dodał łyżeczkę kurkumy. Wymieszaj i wypij.

Kolejny cenny składnik idealny do zwalczania infekcji to miód. Można dodać go do herbaty + imbir + cytryna i gotowa rozgrzewająca herbatka.

Bardzo dobrze robi na przeziębienie gorąca warzywna zupa, nie tylko rosół się sprawdzi. Dodatkowo zupy mają cenne składniki odżywcze
Kolejną alternatywą w leczeniu przeziębienia i grypy jest kąpiel stóp w gorącej wodzie, albo inhalacje gorące z dodatkiem olejków eterycznych lub mięty. Cebula idealnie zwalcza toksyny i zarazki.

Dodaj komentarz