Herbata na wagę Warszawa

Jaką herbatę na wagę wybrać: czarną, zieloną, czerwoną Pu-erh czy może białą?

Najlepiej wybrać herbatę sypaną, na wagę dobrej jakości ze sprawdzonego sklepu z herbatą. Wówczas poczujemy różnicę. Taka herbata jest bardziej aromatyczna i pyszna.

Herbata na wagę Warszawa to napar przygotowany z pąków oraz liści roślin z rodzaju camellia sinensis. Dane typy herbat różnią się od siebie tym, w jakiej fazie i w jaki sposób są zbierane i jak przygotowywany jest susz.

Czy herbata jest zdrowa?

Zdecydowanie, odpowiedź brzmi – tak! Wiadomo jak z każdą rzeczą, nie można przesadzić z ilością. Wszystko w nadmiarze szkodzi.

Każdy rodzaj herbaty zawiera takie substancje jak teina o działaniu pobudzającym, olejki eteryczne oraz przeróżne flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Są to katechiny lub flawonole. Mówi się, że polifenole mają działanie przeciwnowotworowe. Warto pamiętać, że dobra herbata nie zawiera żadnych szkodliwych składników. Warto kupować herbatę wysokiej jakości, ze sprawdzonego źródła.

Herbata czarna – tradycyjna, najpopularniejsza zwłaszcza uwielbiana w Polsce

Polacy często piją herbatę czarną do śniadania, kolacji a nawet do deseru. Warto przy zakupie herbaty na prezent wrzucić ją do zamówienia.
Klasyczna czarna herbata zawsze się sprawdzi, idealnie pasuje do każdej okazji.

Temperatura parzenia: 95°C
Czas parzenia: 3-5 minut
Popularne gatunki: yunnan, ceylon, darjeeling

Herbata zielona – zyskuje z każdym rokiem uznanie i ma coraz więcej fanów

Temperatura parzenia: 60-85°C
Czas parzenia: 2-3 minuty
Popularne gatunki: sencha, matcha

Herbata Oolong ulung  – intensywna, nietypowa w smaku
Można ją parzyć nawet 3-4 razy podobniej jak zieloną.

Temperatura parzenia: 90-95°C
Czas parzenia: 3-5 minut

Herbata aromatyzowana
Najlepiej wybierać herbaty aromatyzowane naturalnie z dodatkiem kwiatów, owoców. Warto to sprawdzić. Najpopularniejsza herbata aromatyzowana to Herbata Earl Grey.
Herbata owocowa idealna dla osób starszych i dzieci. Zawiera często sam susz owoców, z dodatkiem odrobiny miodu efekt smacznego napoju gwarantowany.

Herbata biała – delikatna

W przypadku tej herbaty nie występuje tu podczas produkcji proces oksydacji. Wykorzystywane są tu jeszcze nierozwinięte pączki, młode listki. Jest to herbata z małą zawartością kofeiny, bezpieczna dla żołądka. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Wspomaga pracę serca, poprawia koncentrację. Jest też idealna na problemy z zasypianiem. Ma silne właściwości oczyszczające.
z toksyn.

Herbata żółta – jest najmniej popularna
Herbata żółta ma najmniej teiny, ale za to pozytywnie wpływa na pracę układu trawienia.

Temperatura parzenia: 80-85°C
Czas parzenia: 1-3 minuty

Hebrata żółta to szereg prozdrowotnych właściwości:
– zapobiega łamliwości kości
– obniża poziom złego cholesterolu
– poprawia funkcjonalność tętnic
– zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
– obniża ryzyko wystąpienia zawału serca
– łagodzi problemy gastryczne

Ze względu na to że ta herbata nie jest tak popularna jak inne to jej dostępność również nie jest duża. Postaw na wysokogatunkowe herbaty ze sprawdzonych herbaciarni, sklepów online z herbatami. Wówczas będziesz wiedział że masz wysokiej jakości susz.

Temperatura parzenia: 70-85°C
Czas parzenia: 3-6 minut

Herbata czerwona Pu-Erh – intensywna w smaku, z goryczką, herbata fermentowana
Hebrata czerwona działa pozytywnie na nasz metabizm, i obniża poziom złego cholesterolu. Pomocna w odchudzaniu.

Temperatura parzenia: 90-95°C
Czas parzenia: 1-3 minuty

Która herbata na wagę najlepsza Liściasta czy z torebki?

Herbaty możemy podzielić również ze względu na sposób pakowania. Może być ona liściasta lub rozdrobniona i zamknięta w torebkach.
Wiele osób uważa, że znacznie lepsza jest ta w liściach. Ma ona mocniejszy aromat i intensywniejszy smak, a w torebkach często znajduje się po prostu pył. NIe ma tam większych części herbaty.

Herbata w torebkach jest szybka do przygotowania i wygodna. Herbaty liściaste najlepiej parzyć w dzbanku z zaparzaczem, by herbata miała miejsce i mogła się dobrze zaparzyć.

Dodaj komentarz