Herbata z krzaka Camellia Sinensis

Krzak Camellia sinensis

Począwszy od prowincji Junnan i Syczuan, uprawia się krzak camellia sinensis. Uprawy rozciągają się na inne regiony Chin, dając tym samym początek nowym odmianom i pewnym naturalnym odmianom rośliny, które dostosowały się lub zostały przystosowane do ich odpowiednich regionalnych klimatów poprzez formowanie mniejszych liści. Te herbaty są zgrupowane razem jako Camellia sinensis.

Klasyfikacja oznacza, w przeciwieństwie do nazwy, szereg herbat. Większość herbat chińskich, a także herbat japońskich i herbaty Formosa z Tajwanu należy do kategorii Camellia sinensis var. sinensis. Chińczycy nazywają te odmiany herbat „herbatami z małych liści” (Xiao Ye Zhong).

Krzak camellia sinensis może osiągnąć wysokość nawet kilku metrów i wiek ponad 1000 lat. Na plantacjach herbaty rolnicy starają się nie dopuścić do zbyt wysokiego wzrostu herbacianych roślin. Rośliny przycina się do wysokości talii. Upraszcza to zbiory. Zbieracz herbaty może pracować w pozycji stojącej i nie musi się rozciągać ani schylać. Odmiany herbat mają charakterystyczną nazwę, która opisuje ich wygląd. Chińczycy nazywają najstarsze krzewy herbaciane z regionu pochodzenia herbaty herbatą „z wysokich drzew o dużych liściach” (Qiao Mu Da Ye Zhong). Obecnie w Chinach występują dwie odmiany.

Pielęgnacja krzaku camellia sinensis

Obecnie każdy człowiek poszukuje sposobu na znalezienie jak największego ilości czasu. Pragnie, aby jego mieszkanie było zadbane i piękne. Poza porządkiem warto zadbać o odpowiednią atmosferę w pokojach. Krzak camellia sinensis jest rośliną, która dostarczy nam możliwości zaparzenia pysznej chińskiej herbaty, ale również doda naszemu domowi zapach natury.

Pielęgnacja rośliny nie należy do rzeczy trudnych. Wystarczy znalezienie dużej ilości miejsca oraz zaopatrzenie się w dużą dozę cierpliwości. Chiński krzew herbaciany najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej oraz dobrze rozwija się na wilgotnym podłożu.

Camellia sinensis herbata najwyższej jakości jest systematycznie hodowana i selektywnie uprawiana. Podobnie jak w przypadku jabłoni i winorośli, odmiany o indywidualnym wyglądzie i cechach smakowych powstały w wyniku hodowli. Naturalnie występująca zmienność jest rzadka. W agronomii termin „odmiana uprawna” jest używany do określenia odmiany rośliny, która została selektywnie rozmnażana ze względu na pożądane cechy, które można następnie utrzymać w uprawie.

Chińską herbatę dzieli się na sześć typów na całym świecie: biała, zielona, ​​żółta, oolong, czarna i ciemna; najnowsza zwana również herbatą pofermentacyjną. Każdy rodzaj herbaty charakteryzuje się sposobem przetwarzania liści herbaty.

 

Uprawa krzewu camellia sinensis

Uprawa krzewów herbacianego nie należy do rzeczy łatwych, ponieważ sam czas rozwoju rośliny trwa nawet trzy lata. Dopiero po kilku latach będzie można ususzyć liście i zaparzyć pierwszą herbatę.

Krzew pochodzi z Chin, a jak wiadomo, ten kraj słynie z produkcji dobrej i zdrowej herbaty.

Wielu z nas zastanawia się, czy uprawa herbaty jest dobrym pomysłem. Obecnie coraz większa liczba osób wyszukuje w internecie informacji wpisując w wyszukiwarce camellia sinensis herbata. Znajdują na stronach dużo informacji o tym krzewie herbacianym. Okazuje się, że pochodzi on z Chin, a maksymalna wysokość, do której rośnie to od dwóch do trzech metrów.

Krzew camellia sinensis jest łatwy w uprawie i przystosowuje się szybko do panujących warunków. Liście tego krzewu się suszy, a następnie robi się napar. Dzięki uprawie krzewu chińskiego poza pyszną herbatą otrzymujemy ładną i pachnącą roślinę.

Dodaj komentarz