Polska szynka nadal najlepsza?

Polska szynka była przez całe lata chwalona na Zachodzie. W czasach kiedy u nas jedzono głównie mortadelę i parówki z zagranicy można było sprowadzić tzw. polish ham. Polaków zachwyty nad tym wyrobem mogły trochę dziwić. Nie był zły, ale gdzie mu do prawdziwych rodzinym wędlin. Dziś znów mamy mieszane uczucia w tym temacie, ale z innych powodów. Przede wszystkim dlatego, że spadła jakość naszych wyrobów. Mięso wędliny Warszawa nie są już takie jak dawniej. Żeby powiększyć zyski z produkcji coraz częściej dodaje się do nich zbyt wiele substancji konserwujących.

Również przeznaczenie szynki na eksport nie sprzyja jej jakości. Musi być bardzo dobrze zakonserwowana, żeby przetrwać długą podróż. Zwłaszcza za ocean. Mimo wszystko Polacy, którzy przebywali za granicą przyznają, że wiele polskich wyrobów wędliniarskich jest o wiele lepszej jakości niż odpowiedniki na zachodzie.

Niemal każda hurtownia mięso i wędliny dostarcza dobrych kabanosów, kiełbas różnego rodzaju. Do rarytasów znanych na naszym rynku należy między innymi polędwica sopocka. Jeżeli więc się przyłożymy i będziemy pilnować jakości naszych produktów, to możemy podbić świat.
====

Dodaj komentarz