Wigilijne zwyczaje

Wigilia to z łacińskiego oznacza straż, czuwanie. Kiedyś dzień przed Wigilią nazywany był Wilia. Na początek trochę o zwyczajach wigilijnych.

Choinka to inaczej drzewo życia, inaczej zwane rajem. Zwyczaj ten narodził się w XV wieku a do Polski przywędrował w XIX w. Kiedyś wieszano na nim jabłka i świeczki a na czubku Gwiazdę lub tzw. czubek. Z czasem zaczęły pojawiać się inne ozdoby, słodycze zaczęto również wieszać i własnoręcznie przygotowane ozdóbki, bąbki itp.

Na stole pod obrusem kładzie się siano. Pierwsza gwiazda na niebie symbolizuje zapoczątkowanie wigilii. Ten szczególny wieczór rozpoczyna się czytanie odpowiedniego fragmentu pisma świętego i modlitwa a następnie dzielenie się wspólnie z domownikami opłatkiem. Zawsze przy stole jedno nakrycie zostawia się wolne dla niezapowiedzianego gościa, który w tym dniu możne się zjawić. Dodatkowo w wieczór wigilijny zwierzęta mówią ludzkim głosem.

Opłatek (ciało Chrystusa) to typowo polska tradycja. Kiedyś na mszę świętą przynoszono do kościoła chleb, który święcono i dzielono się nim. Później zastąpiono go opłatkiem i tak jest do dzisiaj.

Kolędy to tzw. pieśni z życzeniami śpiewane w dzień Bożego Narodzenia.

Wigilijne wróżby:

– w Wigilię zerwanie sie rano z łóżka oznaczało brak kłopotów ze wstawaniem
– pierwszy kto nas odwiedzi będzie mężczyzną oznacza szczęście
– pod poduszke kładzie się karteczki z imionami mężczyzn, następnego dnia losuje się jedną i imię które sie wyciągnie oznacza imię przyszłego męża
– wyciąganie źdżbeł siana spod obrusa, żółte oznacza zamążpójcie/ożenek za rok zieono w najbliższym zbliżającym sie roku, poczerniałe samotność

12 potraw wigilijnych

1. Barszcz z uszkami lub grzybowa
2. Pierogi z kapustą
3. Kapusta z grochem
4. Paszteciki z grzybami
5. Kapusta z grzybami
6. Garus – kompot z susznych owoców, głównie śliwek,jabłek, moreli
7. Makiełki, czyli kluski z makiem
8. Ziemniaki
9. Ryby w różnych postaciach, najczęściej karp, amur
10.Śledzie w różnych potrawach
11.Kutia – pszenica, miód, mąka, rodzynki, migdały
12.Rzepa gotowana lub suszona
13.Strucla – kołacz pszenny posypany czarnuszką

Należy zjeść tyle aby głód potem nie doskwierał. Dobrze aby spróbować wszystkich potraw. Ile potraw nie skosztujemy tyle dobrych rzeczy nas ominie.

Dodaj komentarz