Yerba mate – dlaczego warto pić?

yerba mateJest to pobudzający napój, idealny zamiennik kawy. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Ma spore właściwości pobudzające i zdrowotne. Reguluje przemianę materii i ułatwia trawienie. Uzupełnia niedobór magnezu(łagodzi stres i odpręża), potasu (reguluje ciśnienie krwi), wapnia (wzmacnia układ kostny), żelaza (zapobiega zmęczeniu), zawiera głównie witaminę A, B, C. Jednym słowem uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów, pomaga w leczeniu kataru siennego, zwiększa odporność organizmu na choroby, łagodzi uczucie głodu.

Yerba mate pochodzi z Ameryki Południowej to odżywczy napar z suszonego ostrokrzewu paragwajskiego. Przyrządza się i pije w specjalnych naczyniach z owocu tykwy lub drewna tzw materkach i pije przez metalową rurkę nazywaną bombillę.

Jak przygotować napar Yerba Mate?

Wsyp do naczynia 3/4 objętości naczynia. Jeśli zaczynasz to lepiej zacznij od mniejszej ilości. Przechyl cały susz na jedną stronę by móc włożyć bombillę zatykając ją przy ustniku. Potem zalewamy Yerba mate tak przygotowanym naparem w temperaturze 70-80C. Jeśli totalnie nie będzie Ci smakowało możesz lekko posłodzić cukrem lub miodem. Po około 2 minutach od zalania można wypić pierwsze zalanie. Nee mieszaj naparu ani bombilli.

Podają, że Yerba mate można zalać do 7 razy, ja osobiście mam Rosamonte i najwyżej 3-4 razy zalewam, potem już jest zbyt słabe i tak nie smakuje.

A jak smakuje?
Hmm, z początku to nie jest rewelacja, ale ja osobiście piłam dużo kawy i chciałam pójść w stronę zdrowego odżywiania, bo ćwiczę sporo i muszę uzupełniać niedobory składników mineralnych, Dlatego zdecydowałam się na Yerba mate.

Dodaj komentarz