fast foodTo fabryczny sposób produkcji i konsumpcji żywności.

Obecnie np przemysł mięsny jest kontrolowany przez kilka wielkim potentatów światowych, kontrolujących mięso. Zmienili oni przemysł i hodowlę kurczaków, świń czy krów. Dla przykładu, kurczaki masowej hodowli zabija się  nawet już po 49dniach, kiedy w normalnych warunkach proces ten trwa 90dni. Dodatkowo w tym krótkim czasie waga kurcząt  jest dwukrotnie większa. Nie sami hodowcy kontrolują hodowlę swoich zwierząt ale właśnie Ci potentaci, wszystko jest maksymalnie zmechanizowane, dokładnie pilnowane aby każdy rodzaj kurczaka, czy świni miał bardzo zbliżony rozmiar, wagę.  Założeniem tych przemysłowych gigantów żywności jest produkcja masowa dużej ilości żywności na niewielkiej powierzchni.

W takim masowych farmach już po 7 tygodniach kurczaki maja wagę 2kg, ich kości i wewnętrzne organy nie wytrzymują tego tempa wzrostu. Nie są w stanie udźwignąć własnego ciężaru. Zwierzęta, kurczaki są karmione antybiotykami, które dodawane są wraz z pokarmem, bakterie się uodporniają i antybiotyki przestają działać. Dużo kurczaków umiera w takich warunkach. Fermy mają a-naturalne warunki hodowli, pozbawione okien, pomieszczenia są zaciemnione i mają tunele wentylacyjne.

Kukurydza, kiedyś można było wyhodować ok 700litrów ziarna z 1 akra, teraz 7000 litrów, to zasługa pestycydów. Hodowcy produkują poniżej kosztów wytworzenia, a giganci skupują poniżej kosztów produkcji te towary. Rolnicy mają dopłaty do produkcji żywności i dzięki tym zabiegom powstaje potem tania żywność.

Osiągnięcie ostatnich lat to wysokocukrowy syrop kukurydziany. 90% produktów zawierają go, m.in. ketchup, sery, cola, dżemy, nawet mięso, fast food. Kukurydza to fantastyczny surowiec, można uzyskać wysokocukrowy syrop kukurydziany, maltodekstryne, kwas askorbinowy. Kukurydza to główny komponent paszy dla zwierząt, nawet ryby uczy się jeść kukurydzę.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *