Mówi się, że 2 goździki dziennie i twoje zdrowie będzie na wyższym poziomie.

Czym są goźdniki?

Goździki to wysuszone, różowe pączki kwiatowe. Pochodzą z wiecznie zielonego drzewa z Indonezji. Goździki mają słodki smak i często są dodawane do pieczonych mięs.

Jakie właściwości maja goździki?

Warto mieć je w swojej diecie, bo dzięki nim wpłyniemy na budowanie odporności. Mają wiele właściwości prozdrowotnych.

  • Goździki mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, m.in. przeciwko bakteriom E. coli,
  • Właściwości przeciwnowotworowe – ekstrakty z goździków mogą hamować rozwój nowotworów jelita grubego, wątroby i piersi poprzez zatrzymanie cyklu komórkowego, pomagają też w chemioterapii
  • Wspierają kontrolę cukru we krwi – badanie z 2019 r. wykazało obniżenie poziomu glukozy we krwi po ekstrakcie z goździków. Działają poprzez zwiększenie wychwytu glukozy i hamowanie jej produkcji.
  • Zdrowie kości – mogą zapobiegać osteoporozie poprzez hamowanie resorpcji kości, szczególnie u kobiet po menopauzie.
  • Chronią wątrobę – eugenol wspomaga neutralizację toksyn, działa przeciwzapalnie i może ograniczać skutki spożycia alkoholu.
  • Pomoc przy trądziku – pomagają odpowiedzialne za stany zapalne skóry
  • Działanie przeciwbólowe i świeży oddech – żucie goździków może łagodzić ból zębów i niwelować zapach czosnku.

Zwiększona zostanie w naszym organizmie ilość białych krwinek.  Goździki mają właściwości lecznicze, są bogate w minerały, witaminy zwłaszcza wit. C, K, przeciwutleniacze. Pomocne w problemach trawiennych. Zmniejsza gazy, nudności, pomaga w zaparciach, biegunkach, niestrawności.

2 goździki dziennie i nasza odporność się zwiększy. Zwiększy się ilość białych krwinek, które są odpowiedzialne właśnie za odporność naszego organizmu. Więc układ odpornościowy będzie silniejszy.

Co ciekawe goździki mają właściwości miejscowo-znieczulające, np. gdy boli ząb możesz wziąć goździki i poradzić sobie w ten sposób z bólem zęba, ból głowy. Niweluje też stany zapalne w organizmie.

Zobacz artykuł o herbacie na odporność – podają tam przykład, że jednym z receptur jest herbata z dodatkiem goździków, które same mają w sobie moc i podnoszą odporność.

Zaparz goździki – zalej je wrzątkiem, przykryj i parz 10 minut. Taki napar możesz wypić, część możesz przeznaczyć na przepłukanie jamy ustnej, poprawia to zdrowie zębów,  dziąseł, zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.

Goździki to źródło polifenoli, mają właściwości antyoksydacyjne

Obniżają również poziom złego cholesterolu i powstawanie blaszki miażdżycowej oraz obniżają ciśnienie krwi
Goździki zmniejszają ryzyka cukrzycy. Goździki zwiększają produkcję insuliny, pomagają w krzepnięciu krwi.

Goździki są używane w kuchni azjatyckiej od przeszło 2000 lat. Przyprawa ta jest używana zarówno do dań mięsnych, gulaszy, do robienia sosów, pikantnych jak i deserów, herbat.

 

  • Przepis na syrop i napar z goździków, które wzmacniają odporność.

– 10-15 goździków i zalej je 1 szklanką miodu i zamknij szczelnie i odstaw na 10 dni.
Po tym czasie wyjmij te Godziki a do miodu dodaj 1 szklankę soku pomarańczowego. Stosuj 1 łyżeczka 3x dziennie

Napar z goździków:

  • w młynku do kawy zmiel 2 łyżeczki goździków. Zaparz je w jednej szklance wrzątku przez 10 minut pod przykryciem.
  • Pij 2×3 razy dziennie w ilości 100 ml na 1 porcję.

 

Kategorie: Nauka

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Symbol zastępczy awatara

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *