Mówi się, że 2 goździki dziennie i twoje zdrowie będzie na wyższym poziomie.
Czym są goźdniki?
Goździki to wysuszone, różowe pączki kwiatowe. Pochodzą z wiecznie zielonego drzewa z Indonezji. Goździki mają słodki smak i często są dodawane do pieczonych mięs.
Jakie właściwości maja goździki?
Warto mieć je w swojej diecie, bo dzięki nim wpłyniemy na budowanie odporności. Zwiększona zostanie w naszym organizmie ilość białych krwinek. Goździki mają właściwości lecznicze, są bogate w minerały, witaminy zwłaszcza wit. C, K, przeciwutleniacze. Pomocne w problemach trawiennych. Zmniejsza gazy, nudności, pomaga w zaparciach, biegunkach, niestrawności.
2 goździki dziennie i nasza odporność się zwiększy. Zwiększy się ilość białych krwinek, które są odpowiedzialne właśnie za odporność naszego organizmu. Więc układ odpornościowy będzie silniejszy.
Co ciekawe goździki mają właściwości miejscowo-znieczulające, np. gdy boli ząb możesz wziąć goździki i poradzić sobie w ten sposób z bólem zęba, ból głowy. Niweluje też stany zapalne w organizmie.
Zobacz artykuł o herbacie na odporność – podają tam przykład, że jednym z receptur jest herbata z dodatkiem goździków, które same mają w sobie moc i podnoszą odporność.
Zaparz goździki – zalej je wrzątkiem, przykryj i parz 10 minut. Taki napar możesz wypić, część możesz przeznaczyć na przepłukanie jamy ustnej, poprawia to zdrowie zębów, dziąseł, zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.
Goździki to źródło polifenoli, mają właściwości antyoksydacyjne
Obniżają również poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi
Goździki zmniejszają ryzyka cukrzycy. Goździki zwiększają produkcję insuliny, pomagają w krzepnięciu krwi.
Goździki są używane w kuchni azjatyckiej od przeszło 2000 lat. Przyprawa ta jest używana zarówno do dań mięsnych, gulaszy, do robienia sosów, pikantnych jak i deserów, herbat.
0 komentarzy