Pszczoły miodne zapylają kwiaty i zapewniają połowę  udanych zbiorów. Gdyby pszczoły zginęły musielibyśmy zastąpić je pszczołorobotami, inaczej nie byłoby plonów. Pszczoły giną z powodu wirusów i pasożytów, tak samo jak i nietoperze, które z kolei zjadają komary, ich zniknięcie byłoby brzemienne w skutkach.

Gatunki wymierają i nie potrafimy temu zapobiec, jedzenie stale drożeje. Głód powoduje osłabienie organizmu i podatność na choroby, czyli nierozerwalnie wiąże się z zarazkami. Chorzy ludzie nie  mogą pracować przy hodowli, transporcie żywności co z powrotem ma związek z głodem.

Miody to głównie fruktoza i glukoza. Więc także w przypadku miodów należy się ograniczać, by nie przesadzać z dostarczaniem zbyt dużo cukrów prostych. W temacie miodów to warto wspomnieć o innych produktach pszczelich: propolis, pierzga, pyłek pszczeli.

Który miód najlepszy?

Miód gryczany jest jednym z bardziej zdrowych, należy do miodów ciemnych. Miody ciemne mają lepsze wartości prozdrowotne niż miody jasne (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy)

Miód gryczany ma dużo polifenoli, ma dużo wartościowych składników mineralnych: żelazo, cynk, miedź, wapń.

Czym wyróżnia się miód gryczany spośród innych?

  • poprawa odporności przed infekcjami
  • pozytywne działanie na układ krwionośny
  • Łagodzi kaszel, każdy miód jest pomocny przy kaszlu ale miód gryczany uchodzi za najlepszy
  • zwalcza wolne rodniki
  • pomocny przy niedoborze żelaza, zwiększa poziom hemoglobiny
  • działanie antybakteryjne
  • odbudowa kości po złamaniach
  • zwiększa ochronę przed nowotworami

 

Najważniejsza zasada, by nie zabić właściwości zdrowotnych miodu

Nie zalewaj miodu wodą o temperaturze wyższej niż 40C, bo wówczas giną wszelkie prozdrowotne składniki zawarte w miodzie. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej w ciemnym, suchym miejscu.

 

 


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Symbol zastępczy awatara

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *