Pszczoły miodne zapylają kwiaty i zapewniają połowę udanych zbiorów. Gdyby pszczoły zginęły musielibyśmy zastąpić je pszczołorobotami, inaczej nie byłoby plonów. Pszczoły giną z powodu wirusów i pasożytów, tak samo jak i nietoperze, które z kolei zjadają komary, ich zniknięcie byłoby brzemienne w skutkach.
Gatunki wymierają i nie potrafimy temu zapobiec, jedzenie stale drożeje. Głód powoduje osłabienie organizmu i podatność na choroby, czyli nierozerwalnie wiąże się z zarazkami. Chorzy ludzie nie mogą pracować przy hodowli, transporcie żywności co z powrotem ma związek z głodem.
Miody to głównie fruktoza i glukoza. Więc także w przypadku miodów należy się ograniczać, by nie przesadzać z dostarczaniem zbyt dużo cukrów prostych. W temacie miodów to warto wspomnieć o innych produktach pszczelich: propolis, pierzga, pyłek pszczeli.
Który miód najlepszy?
Miód gryczany jest jednym z bardziej zdrowych, należy do miodów ciemnych. Miody ciemne mają lepsze wartości prozdrowotne niż miody jasne (lipowy, akacjowy, wielokwiatowy)
Miód gryczany ma dużo polifenoli, ma dużo wartościowych składników mineralnych: żelazo, cynk, miedź, wapń.
Czym wyróżnia się miód gryczany spośród innych?
- poprawa odporności przed infekcjami
- pozytywne działanie na układ krwionośny
- Łagodzi kaszel, każdy miód jest pomocny przy kaszlu ale miód gryczany uchodzi za najlepszy
- zwalcza wolne rodniki
- pomocny przy niedoborze żelaza, zwiększa poziom hemoglobiny
- działanie antybakteryjne
- odbudowa kości po złamaniach
- zwiększa ochronę przed nowotworami
Najważniejsza zasada, by nie zabić właściwości zdrowotnych miodu
Nie zalewaj miodu wodą o temperaturze wyższej niż 40C, bo wówczas giną wszelkie prozdrowotne składniki zawarte w miodzie. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej w ciemnym, suchym miejscu.
0 komentarzy